Welkom op mijn website!

Al van kleins af aan teken ik graag en sinds een aantal jaren heb ik mij gespecialiseerd in realistisch tekenen. Eerst met pastelpotloden en later met kleurpotloden. Beiden een prachtig medium met verschillende mogelijkheden en van zeer hoge kwaliteit. De pastel- en kleurpotloden waarmee ik werk zijn kleurvast en van professionele kwaliteit, evenals het papier waarop ik werk. Mijn doel is om realistische dierportretten te tekenen, waarbij de opdrachtgever zijn of haar dier herkent als geen ander. Daarbij let ik op die ene speciale blik en probeer ik het karakter vast te leggen op papier.

De opdracht op deze foto bestond uit 3 losse foto’s van de paarden waarvan de klant 1 tekening wilde hebben. Hier teken ik met pastelpotloden. Een speciale techniek waarbij je de basiskleuren op en in je papier mengt met een soort sponsje. Het papier heeft een ruwe laag, bijna schuurpapierachtig waardoor het mogelijk is om veel lagen pastel aan te brengen.

Benieuwd naar meer van mijn werk? Kijk vooral op de Galerij pagina.

Het werkproces

Hieronder een voorbeeld van de verschillende stappen

in een ontwerp

De schets

Eerst worden de lijnen voor de schets neergezet, deze dienen als leidraad voor de rest van het proces. Hierbij bepaal ik ook de vlakverdeling en kijk ik of de afmetingen kloppen als de tekening wordt opgebouwd uit verschillende foto’s. In dit geval, zijn de hoofden ongeveer even groot, ze staan tenslotte bij elkaar.

De basislaag

Eerst wordt de basislaag neergezet. Hierbij worden de kleurvlakken en toonwaardes bepaald. Een belangrijke fase waarbij ik niet te dik mag werken zodat er in de structuur van het speciale papier ruimte blijft voor detaillering, Hierna begin ik aan de finetuning. Haartje voor haartje en van donker naar licht, laagje voor laagje tot ik tevreden ben.

De details

In deze fase ontstaat het dier, het karakter, de kenmerken en de kleine details. Kijk maar naar het hoofdstel, de glans van het leer, van de metalen gespen en de band over het voorhoofd, gevuld met glanzende steentjes.

Maar ook de spieren, de zachtheid van de neus, de adertjes. Stap voor stap komt het dier in beeld.